Kamikaze japán repülés

Innen nincs visszatérés

Most komolyan 3 abc-t használnak???
Avagy a japán írás rejtelmei

Igen, jól olvastad! A japán írásrendszer három különböző írásból áll, ezeket napi szinten, egyszerre használják. Sok kísérlet volt arra, hogy átáljanak egy egyszerűbb rendszerre, de ezek mind sikertelenül végződtek. A három különböző rendszer nagyon megnehezítheti a nyelvtanulók (és a japán gyerekek) dolgát, de valamilyen szinten meg is könnyíti az életüket. (Amit sokan cáfolnak :D)

desk-1869579_1280.jpg

Tehát akkor lássuk a 3 fajta írást!

  • Hiragana
  • Katakana
  • Kanji

Röviden: A hiraganát és katakanát együttes nevén csak kana-ként szokás emlegetni. A kanjik a kínaiból átvett karakterek, melyek szavakat jelölnek, míg a kanák csak szótagokat.

Hosszabban:

Kanák: egy-egy szótagot jelölnek. A hiragana és a katakana kiejtése ugyanaz, de máshogy írják őket (hurrá!). Az alábbi képen a hiraganák a bal, a katakanák pedig a jobb oldalon találhatóak. (Bónusz: a kanák kanjikból alakultak ki)hiraganakatakanachartblackapieceofsushi_com.png

Ezeket még lehet tovább variálni, hogy "köztes hangokat" kapjunk, például: ひ (hi) és a や (ya) = ひゃ (hya). Ugyanez szintén vonatkozik a katakanára is, de ott még több variáció megengedett, mivel a katakanát általában az idegen, azaz nem japán eredetű szavakhoz és nevekhez használják. (Bár néha nyomatékosítás céljából is ezt alkalmazzák.) 

"Bónuszhangok" - azaz ten-ten és maru. A ten-ten, más néven dakuten a kana jobb felső részére elhelyezett 2 vonalka. Funkciója a zöngésítés. A handakuten, azaz a maru egy kis kör, melyet szintén a kana jobb felső részére írnak. A "h" hangokat módosítja "p"-re. Ezáltal még több hanghoz jut a japán nyelv :)

Például:

は (ha) -> ば (ba) -> ぱ (pa)

Nagyon fontos, hogy mind a három írásrendszerüknél szigorú sorrend van meghatározva a karakterek írásához. Ezt hívjuk vonássorrendnek. A japánok nagyon érzékenyek erre, ha mi még nem is látjuk a különbséget, egy japán ember akkor is észre fogja venni a "hibát"! Például az あ (a) esetében a vonássorrend így néz ki:

hiragana-a-order.jpg

Kanjik: Mint ahogy korábban említettem, a kanjik a kínai nyelvből átvett karakterek. A kanákkal ellentétben ezek nem szótagokat jelölnek, hanem képeket. Több kanji összeillesztésével új szavakat alkothatunk. Általában a bonyolultabb karakterek alapjai az egyszerű kanjik. A kanjik többsége, legalábbis az alap-kanjik (elvileg) hasonlítanak arra a dologra, amit megjelenítenek.

A kanjikat 3 fő csoportba sorolhatjuk:

  • piktrografikus írásjegyek -> konkrét képi fogalom
  • ideografikus írásjegyek -> elvont fogalmak, szimbolikus vonások
  • több írásgyegyekből álló kanjik

 

pictoex.gif

 

  • Az alábbi képen piktografikus írásjegyek vannak. Ez az ábra nagyon jól megmutatja a kanjik feltételezett kezdetleges alakját és a mai formájukat. A bal szélső oszlopban vannak a mai kanjik, középen a kezdetleges alakjuk a jobb szélső oszlopban pedig az elsődleges jelentés. Fölülről lefele: hegy; nap; folyó; ember; gyermek; száj

 

  • Ideografikus írásjegyekre példa:

一 (egy) ichi

二 (kettő) ni

三 (három) san

 

  •  Több írásjegyből álló kanjik: nekem ez a kedvenc csoportom, mert igazán érdekes dolgokat tudhatunk meg bizonyos szavakról, ha szét tudjuk őket szedni "kanji-elemeire"!

木 fa (ki) + 木 = 林 liget (hayashi)

木 + 木 + 木 = 森  erdő (mori)

 

Három személyes kedvencem: 

日 nap (hi) + 月 hold (tsuki) = 明 fény, fényesség (a)

日 + 日  + 日  = 晶 csillogás (Shó)

水  víz (mizu) + 晶 = 水晶 hegyikristály, kvarc (suishó) - igaz, míg az előző két példa 1-1 kanji, a hegyikristály 2 kanjiból áll.

 

Az írásról, de főleg a kanjikról még könyveket lehetne írni, éveket beszélni. Remélem érdekesnek, de ami még fontosabb, érthetőnek találtad az írásom. Ha igen, és tetszett, kövesd figyelemmel többi cikkemet is! 

またね (matane - hamarosan találkozunk) ❀ 

 

 

Képek forrása: https://pixabay.com/hu/photos/asztal-tinta-mad%C3%A1rtoll-%C3%ADr%C3%B3toll-1869579/https://www.google.com/search?sca_esv=e11a3816d0bf0ea3&sca_upv=1&sxsrf=ACQVn09b2UWuyq2Ek68HClAhK5lO3sgbww:1712602045073&q=kanjis+in+old+times&uds=AMwkrPs4mDHqV7QfY9nYaKRHgvE9KlHXD-WGRG4btOYzhCS3TtwYvrBZ_P1GdPG6SHmYNFlh_cBGHsZjy_l6BryYhSi_ZtSz364nTn23QFs6vGLrlvTXH4S12ODzvXcdvSi5vL63RQB_QBrJnykJGczJbGvbIEN4GNIRsiwsxYlMTX3qsTAoD3L1A7HtpkoiIh7D3iwb7OgbX-lb5h6fUEaBmmEmzlXIgJWUZOBFIxFGIf2jgp-dV6Z9jy9GRCT1NAc8V8wfqhiM&udm=2&prmd=ivnbz&sa=X&ved=2ahUKEwjh4abko7OFAxVP_gIHHY2rCA4QtKgLegQICRAB&biw=1536&bih=742&dpr=1.25#vhid=OrvkHx9AhipGzM&vssid=mosaic

A bejegyzés trackback címe:

https://japan-kamikaze.blog.hu/api/trackback/id/tr9718337069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2024.04.12. 21:51:17

"Az alábbi képen a hiraganák a jobb, a katakanák pedig a bal oldalon találhatóak."

Fordítva. Szerintem javítsd.

Talán szót lehetne ejteni arról is, hogy a kanák ennyivel nincsenek elintézve, mert a két mellékjelet (most a dakutenre és a morira gondolok) is felhasználva a lehetséges szótagok száma megduplázódik. A betűírás nagy találmánya volt a föníciaiaknak (vagy valaki másnak), az már fix. Huszonhat betű, és minden leírható velük, amit az emberiség mindeddig megismert és ezután bármikor megismerni fog...

Cristal Camille 2024.04.12. 22:24:13

@Androsz: Kedves Androsz!
Nagyon szépen köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem az alábbi tévesztésre! Javítottam.
Illetve a mellékjelekről is fogok szót ejteni röviden, a pontosság kedvéért!

Kamikaze japán repülés

Friss topikok

  • Cristal Camille: @Androsz: Kedves Androsz! Nagyon szépen köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem az alábbi tévesztésre... (2024.04.12. 22:24) Most komolyan 3 abc-t használnak???

Címkék

Flag Counter">

Látogatók

süti beállítások módosítása